Moto Kurye Haber Röportaj : Çocuk Moto Kuryeler

995

Mesut ÇEKİ

Geçtiğimiz Çarşamba gecesi Manisa’nın Yunusemre ilçesinde seyir halindeki tıra arkadan çarpan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetmişti. Daha sonra ölen sürücünün 17 yaşındaki moto kurye Ahmet Şahin olduğu öğrenildi. Ahmet bir kebapçıda ehliyetsiz ve sigortasız olarak çalıştırılıyordu. Tıpkı binlerce çocuk moto kurye gibi!
Ahmet’in feci ölümü daha önce ölen çocuk kuryeleri gündeme getirdi. Geçtiğimiz yıl 16 yaşındaki Samet Bilir Bursa’da, 17 yaşındaki Muhammet Talha karabacak Kocaeli Darıca’da; yine 2019 yılında 17 yaşındaki Azad İstanbul Maltepe’de, 16 yaşındaki Burak Demir ise İstanbul Arnavutköy’de hayatlarını kaybetmişti.
Çocuk moto kuryeleri kurumsal firmalar çalıştırmazken özellikle mahalle aralarındaki dükkanlar, kebapçılar, çiğ köfteciler, tekel bayileri ve manavlar yaygın olarak çalıştırıyor. Aile ekonomisine katkı sağlamak ve harçlıklarını çıkarmak isteyen çocuklar da ehliyet almadan ya da 16 yaşında A 1 ehliyet alarak kuryeliği yöneliyor.
Moto Kurye Haber olarak çocuk moto kuryeliğinin yasal olup olmadığını, yaşanan ölümlerin kaza mı yoksa cinayet mi olduğunu ve çocuk moto kuryeliğinin ve ölümlerinin önüne geçmek için neler yapılabileceğini İstanbul Barosuna kayıtlı Avukat Mustafa Taylan Savran’a sorduk.