Samsun’da Esnaf Kurye Dayatmasına Karşı Eylem Gerçekleştirildi

476

DİSK/Gıda-İş, Samsun Motosikletli Kuryeler Derneği ve Resto-İş-Sen, TAB Gıda bünyesinde çalışan fast food işçileri ile esnaf kurye dayatmasına karşı açıklama yaptı. Samsun’da yapılan açıklamada gıda sektöründe çalışan fast food işçilerinin ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istendi.

Açıklamada, Ata Holdinge bağlı TAB Gıda bünyesinde faaliyet gösteren Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci ve Usta Dönerci işçilerinin ağır çalışma koşullarına ve sendikalaşmalarının önündeki engellere dikkat çekildi, esnaf kurye dayatmasına tepki gösterildi.

Gıda-İş tarafından yapılan açıklamada, “Tab Gıda’da çalışan işçiler olarak yaşadığımız haksızlıklara karşı gücümüzü birleştiriyoruz, sesimizi yükseltiyoruz. Burger King. Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci, Dominos’s, KFC, Mc Donald’s işçileri olarak yaşadığımız sorunlar aynıdır; sesimizi, sözümüzü gücümüzü birleştiriyoruz. Ata Holding’e bağlı Tab Gıda firmasında çalışanlar özellikle esnaf kurye dayatmasıyla karşılaşan kuryeler son günlerde oldukça yoğun mobbing ve baskıyla karşı karşıya kalmaktadır” denildi.

Eylemde söz alan Samsun Motosikletli Kuryeler Derneği (SMKD) temsilcisi de emeklerinin pandemide görünür kılındığını ancak dayatılan esnaf kurye modeli ile emekçilerin canlarından bezdirildiği ifade etti. Açıklamada “Sesimizi duyan kurye arkadaşlarımızı sendikalaşmaya, birlik olmaya davet ediyoruz” denildi.

Restoran ve Otel İşçileri Sendikası (Resto-İş-Sen) temsilcisi de “Bizi boğan sadece trafikte kokladığımız egzoz gazı değil. Bu gürültü, hava şartları, kaza yapma korkusu, hızlı teslimat baskısı, trafikte yaşadıklarımızın stresine bir de bize vergi mükellefi olmayı dayatan, esnaf kurye modeli balonu eklendi” diye konuştu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Patronsuz kurye, kuryeler 15 bin lira kazanıyor başlıklarındaki yalan yanlış YouTube videolarıyla şişirilen bu algı oyununun içinde büyük firmaların gençleri sömürdüğü, bu yöntemle devletten inanılmaz ölçüde vergi kaçırılmasının teşvik edildiği gerçeği yatmaktadır.

Bu sistemle büyük şirketler, kuryeleri günde istediği kadar (isterse 15 saat çalıştırabiliyor) sigortalarını, yemeklerini, motor aşınma bedellerini ödemiyor, motorcular kaza yaptıklarında, hastalandıklarında sorumluluk almıyor, tazminat, yıllık izin ve buna benzer haklarını vermiyor ve kanunen hiçbir sorumluluk almıyorlar. Bu sistem maalesef biz istemesek de geldi, büyük destekçileri ve ekonomisi var.Reklam

Bir genç arkadaşımızın hata yapmasını önlersek ne mutlu. Birlikten kuvvet doğar diyerek kurye kardeşlerimizi sendikalaşmaya davet ediyoruz.”

Kaynak: Evrensel