Fransa’da Deliveroo Şirketine “Bağımsız Kurye” Çalıştırma Cezası

746

Fransa’da teslimat tekeli Deliveroo kuryelerini kadrolu çalışan yerine bağımsız olarak çalıştırdığı için yargılandığı davada ceza aldı.
Mahkeme Deliveroo şirketinin kuryelerini çalışanı yapmak yerine bağımsız olarak çalıştırmasını kabul edilemez buldu.
Davanın savcısı Céline Ducournau iddianamesinde, şirketi “maaşlı ve bağımsız olması gereken teslimatçılar için işlerin “sistematik bir şekilde gizlenmesini” organize etmek amacıyla “çalışma düzenlemelerinin araçsallaştırılmasından ve kötüye kullanılmasından” sorumlu tuttu. Ayrıca bu uygulamayı “dolandırıcılık” olarak değerlendiren savcı bu dolandıcılığın tek amacının teslimatçıları “daha ​​düşük maliyetle” çalıştırmak olduğu tespitini yaptı. Kuryelerin bazılarının bu durumdan “memnun” olmasının veya kendilerini “özgür hissetmesi”nin yapılan hukuksuzluğu değiştirmeyeceği tespiti de iddianamede yer buldu.
Kuryeler çalışan olmaları gerekirken bağımsız olarak çalıştırdıkları için, teslimat şirketi 19 Nisan Salı günü görülen duruşmada 375.000 Euro para cezasına çarptırıldı.Ek bir ceza olarak, bu karar bir ay boyunca şirketin web sitesinde ve Deliveroo France binası önünde sergilenecek.
Deliveroo France’ın iki eski genel müdürü ayrıca on iki ay hapis cezasına, 30.000 avro para cezasına ve bir şirket yönetmeye yönelik beş yıl ertelenmiş yasak cezasına çarptırıldı. Üçüncü bir yönetici, gizli işlerde suç ortaklığı yapmaktan suçlu bulundu ve dört ay ertelenmiş hapis cezası ve 10.000 € para cezası aldı.

Kaynak : Libération