Kuryeler 1 Mayıs’ta Alanlara Çıktı

425

İşçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs’ta kuryeler alanlara çıktı.

Samsun’da Moto Kuryeler 1 Mayıs Meydanı’nda Samsun Motosikletli Kuryeler Derneği ve Resto-iş Sen “Sadece Paket Değil Can da Taşıyoruz” pankartı ile Cumhuriyet Meydanı’nda kutlanan 1 Mayıs mitinginde yerini aldı. “Esnaf kuryelik yasal kölelik” , “Hız değil güvenli teslimat”, “Katil bariyer istemiyoruz” sloganları ile yürüyen kuryeler, “Kayıt dışı ve sigortasız çalışmaya son”, “Motosikletleri fark edin”, “Araç değil dikkatsizlik öldürür” gibi dövizler de taşıdılar.

İstanbul Maltepe’de 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere TEHİS sendikasının çağrısı ile bir grup moto kurye konvoy oluşturdu.

İspanya Madrid’de bisikletli kuryeler “neo-liberal sömürü modeline karşı çıkmak, insanca yaşanabilecek çalışma koşulları ve işçiler için protesto ve kutlama günü talep etmek için” iş bıraktı.

Azerbaycan Wolt ve Bolt Food kuryeleri günlerdir süren protestolarını 1 Mayıs’a da taşıdılar. Şirket önünde toplanan kuryeler ekonomik şartların kendilerini nasıl etkilediğini anlattılar. “Eskiden 20-30-40 manat kazandırdık şimdi 8 manat kazanırsak…”

Yunanistan Atina’da moto kuryeler 1 Mayıs’ta hizmet sektöründeki güçlerini kullanarak “Şehri durduruyoruz” diyerek kontak kapattılar. Kuryelerin oluşturdukları konvoy 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın en renkli korteji oldu.

Kanada Toronto’da kuryeler “Tehlikeli Meslekler Yüksek Maaşı Hak Ediyor” pankartı ile 1 Mayıs alanında yerlerini aldı. Kanadalı kuryeler tam ve eşit işçi haklarının kendilerine sağlanması için hükümeti harekete geçmeye davet ettiler.