Getir Kuryesine “Küçülme” Kararını ve Çalışma Koşullarını Sorduk

562

1) Merhabalar geçtiğimiz aylarda Getir’de küçülmeye gidileceğini duyduk. Ve ardından işten çıkarmalar oldu. Bu “küçülme” kararı sizi nasıl etkiledi, iş yükünüz arttı mı ve sizin depoda işten çıkarmalar oldu mu?

2) Getir’in sistemini anlatabilir misin? (Günde kaç saat çalışıyorsunuz, saatte kaç paket atma zorunluluğu var, mola hakkınız var mı, deponuz kaç mahalleden oluşuyor vb..)

3) Getir’den ” hız limitini aşımı” ve “ters yöne girme” gibi bahanelerle işten atılmaların olduğunu duyduk. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizde buna benzer bir durum yaşandı mı?

4) Şirket yöneticilerine ve Getir’de çalışan kuryelere seslenme imkanınız olsaydı neler söylerdiniz?

İsmini vermek istemeyen Getir kuryesinin sorularımıza verdiği cevapları sizlerle paylaşıyoruz.

Bu küçülme kararı bizleri baya etkiledi. İşten çıkarmalar tabi ki oldu. 12 kişi attığımız depo paketlerini şimdi 6 kişi atıyoruz. Günde maksimum 13 saat çalışabiliyoruz. Bu 13 saatin içinde 30 dakika yemek molamız var. Yoğunluk olursa onu bile bazen kullanamıyoruz. Bizim çalıştığımız deponun 4 km dağıtım alanı var ve 3 mahalleye bakıyoruz

Bizim çalıştığımız depoda ters yön yasağını ve hız limitini aştığı için pek çok kurye arkadaşımız işten çıkartıldı.

Şirket yöneticilerine söylemek istediğimiz; biz bir aileyiz, eskiden Getir’de kuryelere değer verilirdi, şimdi öyle bir şey yok, en çok ezilenler kuryeler oldu. Bu küçülme nedeniyle depo sahipleri depo çıkış süresinden dolayı çok üzerimize gelmeye başladılar. Sipariş yoğunluğunun çokluğu sebebiyle dinlenemez, sigara, çay ve hatta su dahi içemez olduk. Yoğunluklar sebebiyle dalgın oluyoruz ve eksik – hatalı ürün vermeye başlıyoruz. Yoğunluğun getirdiği hataların faturasını ise bayi sahipleri bizden kat kat keserek ceza uyguluyorlar. Örneğin 20 TL’lik eksik ürün olduğunda bunun kat kat fazlası bize yansıtılıyor. Müşteri 1 yıldız verdiğinde bunun hesabı da yine bize soruluyor.

Yetkililerden isteğimiz puanlama sisteminin kaldırılması ve bayi sahiplerinin bu ücret kesintileri konusunda uyarılması ve takibe alınmaları. Eminim ki bu yaşananlardan Getir’in dahi haberi yoktur. Artık bütün bayilerde aynı ücretlendirme sisteminin olmasını istiyoruz. Örneğin, bizim çalıştığımız bayinin saatlik çalışma ücreti 27 TL ve götürdüğümüz paket başına 1,5 TL kazanıyoruz.