Getir’e New York’ta Soruşturma Açıldı: Kuryeler Maaşlarını Alamıyor ve Mobbinge Maruz Kalıyor!

618
  • Çalışma saatleri/günleri eksik yazarak az maaş vermek
  • Nakde çevrilemeyecek çekler yazmak
  • Hız baskısı

Business Insider’a e-postayla gönderilen bir açıklamada, teslimat markası Getir’in New York Eyaleti Çalışma Bakanlığı soruşturmasının odak noktası olduğu ifade edildi. Bakanlık, içeriden bir FOIA talebine yanıt olarak soruşturmanın niteliğini belirtmeden bir açıklama yaptı.

Insider, mevcut ve eski çalışanlara ulaştı ve Getir’in Kasım ayında ABD’de bir mağaza açtığını ancak çalışanlarına ödeme yapmadığı öğrenildi. Yaklaşık 10 dakika içinde market alışverişlerini teslim etmeyi vaat eden Getir, önemli miktarda fon toplayan birkaç ultra hızlı teslimat girişiminden biridir. Yaklaşık 2 milyar dolarlık risk sermayesi toplayan Getir, Mayıs ayında küresel işgücünün %14’ünü işten çıkaracağını duyurmuştu. Hatırlanacağı gibi Türkiye’de de çok sayıda kuryenin işine son verilmişti.

GETİR APP USA
Getir, Insider’ın bu konudaki talebine henüz yanıt vermedi.

Getir tarafından işten atılan iki ABD’li çalışan, Insider’a eyalet işsizlik kurumlarının Getir’den herhangi bir kazanç kaydı bulunmadığını söyledi. Eski çalışanlar, şirketin çalışanlara ödeme yapmak için Zelle, Cash App ve el yazısı çekleri kullandığını anlattı.

Bu ayın başlarında, New York’tan üç eski Getir çalışanı, Brooklyn’deki federal mahkemesinde şirkete karşı dava açtı. Yöneticilerinin, öğle yemeği molaları gibi kararlaştırılan zaman çizelgelerinin dışında ücretsiz çalışmaya zorladığı belirtildi.

Getir çalışanları ayrıca Insider’a, şirketin ultra hızlı teslimat vaadinin bir parçası olarak çalışanlarına katı hedefler koyduğunu söyledi. Eski çalışanlar, uygulamanın ayrıca, bazıları yoğun şehir trafiğinde motosiklet ve e-bisiklet sürerken kazalara karışan şirketin kuryelerini de riske attığını söyledi.