Kask ve Ekipman HAYAT KURTARIR

1105

Son günlerde yine kask ve motosiklet ekipmanı tartışması gündemde. Kurye ve motosiklet kullanıcılarının ölümlü kazalarının sayısı her yaz olduğu gibi bu yazda artmış durumda. Bazı kazalara ise kaza demek hafif kaçıyor resmen cinayet!!!
Geçtiğimiz hafta Trafik Yönetmeliğinde yapılan kimi değişiklikler, bazı manipülatif haberler ile birlikte çarpıtılarak sunulunca “kask takmayanın motosikleti bağlanacak” algısı oluştu. Oysaki ilgili yönetmelikte böyle bir ibare bulunmamaktadır. Ve halen kask takmamanın cezası 196 TL’dir.
Bu hafta “Kuryeler Konuşuyor”un gündemi Türkiye’de kask ve ekipman kullanımı neden bu kadar düşük ve sizce ne yapmak gerekir? Üç kurye ile bu durumu konuştuk. Röportajlarda ortaklaşılan ve öne çıkan başlıklar ise şöyle oldu; kask başta olmak üzere motosiklet ekipmanları çok pahalı ve ÖTV çok yüksek; firmaların çoğu ya ekipman desteği sağlamıyor ya da çok sınırlı destekler gerçekleşiyor, ekipmanlar pahalı hayat kurtarır full ekipmanlar ise çok daha pahalı, ekipman kullanmanın önemi konusunda eğitim eksikliği var, yaz aylarında havaların ısınması ile çok sayıda kurye “bunalıyorum” diyerek kask takmıyor, “bana bir şey olmaz” mantığı çok yaygın ve çoğu kişi kaza yapma ve ağır yaralanma, ölme riskini tam olarak algılamıyor…
Konuştuğumuz kuryeler çözüm olarak öncelikle kaliteli kask ve ekipmana ulaşmanın önündeki en büyük engel olarak ÖTV’nin indirilmesini ve ekipmanların makul fiyatlara çekilmesi, firmaların kuryelerin güvenliği için sorumluluk alması gerektiği, ekipman kullanımının önemi konusunda bilinçlendirme çalışmalarının yapılması ve bana bir şey olmaz mantığının yerine bana da bir şey olabilir mantığının öne çıkartılması noktalarını dile getirdiler.