Metropol Olmayan Şehirlerde Kuryelik
Genel olarak kuryelerin çalışma koşullarını gündeme getirdiğimizde akla hep metrepol şehirler, büyük firmalar gelmekte. Diğer şehirlerin küçük işletmelerinde çalışan-çalışmak isteyen kuryelerden çalışma koşullarına dair şikayetler alıyoruz. Alınan riskler, trafikte yaşanan sıkıntılar değişmeyen temel sorunlarken, o şehirlerde çalışan kuryelerin dertleri bunların ötesinde.
Mardin ve Şırnak’tan bize ulaşan iki kuryenin verdiği bilgiler gerçekten içler acısı. İstanbul’dan Mardin’in bir ilçesinde dönmüş bir genç iş aradığında yaşadığı süreci bize şöyle anlattı.
Büyük firmaların orada olmadığını ve restaurantlarda iş aramaya başladığını söyleyen genç; bir işletmenin günde 10-12 saat çalışma şartı ve günlük 130 Tl verilebilceğini ifade etti. Ayrıca günde 15 -20 paket geldiğini, geri kalan zamanda da komilik yapması istenildiğini iletti. Bunun az olduğunu söylediğinde de buranın İstanbul olmadığını, döner ustası olsaydın günlük 200 vereceğini, işine gelirse zorla çalıştırmıyoruz sen de işe ihtiyacın varsa çalışırsın diyerek azarladığını bildirdi. Ve bu durumun genel olarak birçok dükkanda böyle olduğunu paylaştı.
Şırnak’taki takipçimiz de asgari ücretin altında çalıştırılmaya zorlandıklarını, angarya işlerin haddi hesabı olmadığını, itiraz ettiklerinde de “işinize gelirse kapı orada” denildiğini dile getirdi.
Ülkemizde büyük şehirlerde verilen ücret yetersizliğini biliniyor. Buna rağmen diğer şehirlerde asgari ücret bile olmayan 3-4 bine günde 10-12 saat 2-3 çalışanın işini yaparak , ekipman verilmeden hatta sigortasız çalıştırmak isteyen işletmeler mevcut. Daha az iş imkanının olduğu bu gibi şehirlerde işçi değil de sanki köle arayan işletme sahiplerine karşı ne yapacaklarını bilmediklerini söyleyen kuryeler seslerinin duyulmasını istiyor.