Kuryeler İftar Saatinde Oruç Açmak için Düzenleme Bekliyor!

852

Ramazan ayının gelmesi ile kuryelerin iftar şikayetleri yine gündeme geldi. İftar saatinden hemen önce siparişlerin olağanüstü artması ve beraberinde yaşanan yoğunluk oruç tutan kuryelerin saatinden çok sonra iftarlarını açmalarına yol açıyor.

“Akşam saatlerinde bir anda yoğunluk çöküyor patlıyor siparişler” diyen bir restoran kuryesi “İftarı 9’da açıyorum hak mı bu” diye tepkisini dile getiriyor. Gaziantep’te bir dönercide çalışan kurye ise “Bizlerde her insan gibi orucumuzu tutuyoruz ve iftar saati haliyle yoğunluk oluyor insanlar istiyor ki siparişim tam iftar saatinde elimde olsun oldu ablacım/abim ezan okunur okunmaz suyunu da içirelim ve bizler iftarımızı en erken 1 saat sonra açıyoruz” bir saat sonra iftar açtıklarını dile getiriyor.

Bir takipçimiz “zor oluyo be vallahi dayanamadığım için tutamıyorum siparişler çoğalıyor ezan okunuyor 2-3 saat sonra anca aça biliyoz iftarı” derken başka bir takipçimiz geçen sene ile bu sene arasında yaşadığı farkı anlatıyor; “esnaf lokantasında kuryelik yaparken gecen sene ramazanda iftar konusunda hiç sıkıntı çekmedim ezan okunduğu an pakette olsak bile saatine göre yanımıza 1 şişe su ve bir 1 paket hurma verirlerdi. Ramazan boyu soluklanın derdi patronumuz 5 dakika geç gidin bir şey olmaz. Ondan sonra da açıyorduk yemek ile. Fakat bu yıl çalıştığım dominos pizza da aksam 10-11 den önce orucumuzu açamıyoruz bile hani gecen gün durup su aldım diye ihtar yedim lütfen çözüm bulalım.

”Restoran kuryeleri dışında kurumsal firmalarda çalışan takipçilerimiz de bu konudaki soruna dikkat çekip bir düzenleme beklediklerini ifade ediyorlar; “sizden sesimizi duyurmanızı rica edeceğim. Ben paket taxi migros hemen kuryesiyim. İçinde bulunduğumuz ay malum ramazan ayı ve biz oruç tutuyoruz ama bize iftar yapmak için zaman tanınmıyor. Operasyonun aksamaması gerekiyormuş 1 ay idare edilmiyor mu oruç tutan insanlar iftarlarını rahatça yapsalar olmaz mı. Sesimizi duyurursanız ve iftarda molaya çıkmamıza vesile olursanız çok memnun oluruz lütfen sesimizi duyun, duyurun.”

Hemen hemen tüm firmalardan benzer şikayetler geliyor. Bir kurye; “Getir, Yemek sepeti hep aynı iftar saati bizi düşünen yok” derken birçok kurye de öneri yapıyor. Bir kurye önerisini şöyle dile getiriyor; “Bir çok işletme yönünde bi önerim var. Şimdi iftar doğal olaraktan yoğun olur 8’e kadar durmaz paketler. Daha önceki saatlerden dolayı ama saat 8.30 sipariş verdi su içmeye fırsat bulamadım bi de banane ‘kardeşim ben oruçlu değilim falan niye geç geliyor’ bazı anlayışsızlarımız var maalesef. Neyse uzun lafın kısası ezan okunduktan sonra bence sipariş alma durdurulmalı 30 dk bir süre verilmeli oruçlu kuryeler için paketlerini teslim ettikten sonra.” Bir başka kurye ise “1 saatliğine sistemler kapatılabilir ya da 20 dakika kala sistemler kapatılabilir.” bir diğeri de; “Saat 19.00-20.30 arası sipariş sistemi kapansın bu kadar basit. Şehirlere göre saatler ayarlansın ben İstanbul için söylüyorum mesela. İnsanlar iftarını yapsın çayını içsin ve bu süre içinde saat ücreti yazmasın gerekirse. “diyor.

Kuryelerin önerileri açık. Ramazan ayı boyunca gerekli düzenlemelerin yapılarak iftarlarını iftar saatinde açmak istiyor kuryeler ve bu konuda bir mobbinge maruz kalmamak istiyorlar.