“Kan İle Beslenen İşveren Modeli”

133

Mersin’de kuryelik yaparken hayatını kaybeden 20 yaşındaki Yemek Sepeti kuryesi Bilal Şık’ın arkadaşları dün akşamdan beri ayakta!
Bilal Şık’ın defnedilmesinin ardından acılı arkadaşları ve meslektaşları bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada kuryeler acılarını da, öfkelerini de, taleplerini de dile şöyle dile getirdi;
“Bizler bunun adına kan ile beslenen işveren modeli diyoruz. Bu firmalar sermayelerine sermaye katmak için bizlerin sosyal güvenlik haklarımızı ellerimizden alıyorlar. Bu modelde çalışan arkadaşlar kendi Bağ-Kur’ların kendisi yatırıyor, kendi motorlarını yine kendileri alıp, bakım ve yakıt giderlerini de kendileri karşılıyorlar. Kazandığımız 3 kuruşun 1 kuruşu vergiye, 1 kuruşu yakıta gidiyor. Bizlere kalan bir kuruş ile yaşamaya çalışıyoruz. Fakat her gün ölerek. Bizler her gün kellemizi koltuğumuzun altına alarak günlük en az 250 km yol yapan ve ‘bugün ölmedik diyerek’ fakat her gün bu korkuyu içimizde yaşayan emekçileriz.

KURYELER NE İSTİYOR?
Taleplerimiz; tüm arkadaşlarımız adına esnaf kurye modelinden derhal vazgeçilmesi ya da geliştirilmesidir. Sendikaya bağlı SGK’lı çalışanlar olmak istiyoruz. Özel sağlık sigortası istiyoruz. Kurye çalışanları için yıllık yıpranma payı istiyoruz. Bugün burada Bilal’in başına gelen hepimizin başına gelebilir.

Hepimiz ölebiliriz yarım saat sonra hangimizin ölmeyeceği belli değil. Bugün Bilal öldü yarın Ayşe, Mehmet hepimiz ölebiliriz. Kırmızı ışıktan sağa sola bakmadan geçiliyor, ayna kontrolleri yapılmıyor”.