Fransa’da Kurye Grevi; Mücadele Devam Edecek!

259

Fransa’da platform teslimat işçileri, (kuryeler) UberEats, Deliveroo ve Stuart gibi şirketlerdeki düşük ücretlerle mücadele etmek için 2-3 Aralık tarihinde greve çıktı.

Kasım başlangıcından beri kilometre başına 1 Euro (31 TL) daha az ödeme almak zorunda kalan teslimat kuryeleri, daha iyi ücret ve çalışma koşulları talebiyle birçok büyük şehirde düzenlenen protestolara binlerce kişi katıldı. Hafta sonu boyunca Bordeaux’da, Toulouse’da, Marsilya’da ve Paris’te güvencesiz çalışma koşullarına yönelik protestolar gerçekleştiren bisiklet veya motosikletle teslimat yapan bağımsız işçiler (esnaf kuryeler), görev başına düşen ücretin 3 Euro’nun (94 TL) altına düştüğünü ve sosyal koruma eksikliği gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyorlar. Greve katılanlar arasında sadece asgari ücret tutarında kazanmak için her gün, hatta hafta sonu ve tatil günlerinde teslimat yapmak zorunda kaldıklarını belirten kuryeler dikkat çekiyor.

Uber Eats, yeni fiyatlandırma sisteminin pilot şehirlerde test edildiğini belirtse de, teslimat kuryeleri, ücretlerdeki düşüşün hissedildiğini ve yaşam koşullarını zorlaştırdığını ifade ediyorlar. Sendikaların çağrısı üzerine gerçekleşen protestolarda, kuryeler daha iyi ücret, kazalara karşı korunma ve hastalık izni gibi temel hakları talep ediyorlar. Geçen yıl ve Kasım ayında da benzer eylemlerin yaşandığı bir sürecin devamı niteliğinde olan bu grev hareketi, teslimat kuryelerinin güvencesiz çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı direnişinin önemli bir parçası ve adımı olarak öne çıkıyor.

Özellikle son yıllarda daha da artan teslimat ve sipariş taleplerini Paris Belediye Başkanı David Belliard, “Modern bir kölelik durumu yaratıyor” olarak değerlendirdi.

Greve katılan Paris Milletvekili Danièle Simonet: “21. yüzyılın görevlileri teslimat kuryeleridir.” dedi.