New York’ta Kuryeler Asgari Ücret Hakkı Kazandı!

442

Teslimat kuryelerinin üçte birinin teslimat sırasında saldırıya uğradığı ve ortalama bir çalışanın saat başına masraflar hariç 11$ (318 TL) kazandığı New York’ta ilk olarak 2021 yılında teklif edilen yeni yasanın ardından 28 Eylül 2023 tarihinde Eyalet Yüksek Mahkemesi uygulamaların teslimat çalışanlarına derhal saat başına en az 17,96 ABD doları (518 TL) tutarında asgari ücret ödemesi yönünde karar verdi.

Eylül’de alınan kararın ardından Kasımda DCWP ( Tüketici ve İşçinin Korunması Dairesi Başkanlığı) tarafından, masrafları ve işçilerin sigorta eksikliğini telafi edecek bir ödemeyi kapsayan düzenleme teklifi 30 Kasımda New York Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından kabul edildi.

New York’un “uygulama tabanlı restoran teslimat çalışanları için türünün ilk örneği asgari ücret oranı” olarak faturalandırdığı 60.000’den fazla çalışan, 28 Eylül’de kabul edilen kararla saat başına yaklaşık 18$ (520 TL) ile başlayan ve 2025 yılına kadar yaklaşık 24$’a kadar yükselecek yeni ücretlerden yararlanabilecek.

İşçilerin haklarını gasp etmeye çalışan uygulamalar, bu hakkı engellemek için açtıkları davaya milyonlar harcadılar, ancak adalet galip geldi ve hak yerini buldu.

Bu karar, pandemi sırasında popülaritesi artan bir sektör için Amerika’da kabul edilen ilk asgari ücret oranı.

Karara dair art arda açıklamalar yapıldı. New York Belediye Başkanı Adams; “Teslimat çalışanları, şehrimizin iş gücünün kritik bir parçasıdır ve yerel ekonomimizde kritik bir rol oynamaktadır, ancak bugüne kadar yaşam ücreti kazanamamışlardır. … Teslimat çalışanlarımız sürekli olarak bizim için teslimat yaptı; şimdi biz de onlar için teslimat yapıyoruz” dedi.

Konut, Ekonomik Kalkınma ve İşgücü Yardımcısı Belediye Başkanı Maria Torres-Springer ise; “Bugünkü istinaf mahkemesi kararından dolayı minnettarız … Çalışan New Yorkluları yükselttiğimizde, bütün şehir başarılı olur. … Bugünkü istinaf mahkemesi kararı, tüm çalışan New Yorklular için bir zaferi temsil ediyor” diye görüş bildirdi.

New York Şehri Tüketici ve İşçi Koruma Dairesi Başkanı Vilda Vera Mayuga’nın açıklaması is şöyle oldu: “Saat başına en az 17.96 dolar olan asgari ücret oranı, binlerce New Yorklu ve ailelerini yoksulluktan kurtaracak ve esnekliğin saplanmasında yardımcı olacaktır. … Doğru kararı veren mahkemeye teşekkür ediyor ve onurlu bir ücret kazanma hakkı için mücadele eden yüzlerce teslimat çalışanına teşekkür ediyoruz.”

New York Şehri Kurumlar Meclisi Başavukatı Sylvia O. Hinds-Radix da; “Mahkeme kararından memnunuz. Asgari ücret kuralı, şehir ve ekonomimize değerli katkıları olan özverili teslimat çalışanlarına fayda sağlar” dedi.

“İşçiler birlik olduğunda, işçiler kazanır!”