Deprem Hasarlı Binalara Paket Götürmek!

516

Düzce’de kuryeler ağır hasarlı binalara sipariş götürürken tedirginlik yaşıyor.
23 Kasım 04:08’de Düzce merkezli 5.9 ( daha sonra 6.0 diye revize edildi.) şiddetinde bir deprem yaşanmıştı. Depremde 6 kişi hayatini kaybederken Düzce ve komşu illerde toplam 93 kişinin yaralandığı ve 16 kişinin hala hastanelerde tedavi altında olduğu AFAD tarafından açıklanmıştı. Yüzlerce artçı sarsıntının olduğu Düzce de bugün de AFAD tarafından 06.57’de 4.3 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı olduğu bildirildi.
Düzceli moto kuryeler WhatsApp gruplarında sipariş götürdükleri bunlardaki ağır hasarların videolarını paylaşarak kaygılarını dile getiriyor. Bu binalara girmeme haklarının olup olmadığını merak ediyor. Kuryelerin bu kaygılarını ve Düzce’deki son durumu sorduğumuz Düzce Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Nail Koca Kurye Haber’e açıklamalarda bulundu.
“Ne yazık ki Düzce genelinde korku dolu günler geçirdik. Zor bir süreçten geçiriyoruz depremden dolayı. Haliyle bu bütün toplumumuzu da etkilemiş durumda. Kamu çalışanlarımız da büyük bir özveriyle görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Kuryelerle alakalı yine birtakım sıkıntılar, birtakım sorunlar var.” diyen Nail Koca yasal haklara dikkat çekti.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Kanunu’nun 13. maddesine atıf yapan Koca şunları dile getirdi: “Bunla alakalı da bazı hasar gören yere ne yazık ki meslektaşlarımız çıkmak istemiyor. Bu da kanunlarda belirtildiği üzere 6331 sayılı iş kanunu maddelerinin arasında bulunan işten kaçınma hakkının vermiş olduğu hakla girmek istemiyorlar. Bir derece haklılar da, onlar da zor şartlar altında çalışıyor, kuryelerimiz de mevcut olan hava durumu da ha keza öyle. Onlarda yoğun bir psikolojik baskı altındalar.”
Sipariş veren insanlara da çağrıda bulunan Koca karşılıklı anlayışlı olmanın önemini vurguladı: “Buna istinaden biraz daha halkımızdan toplumumuzdan karşılıklı anlayış bekliyoruz. Çıkamadıkları apartmanlarda, müşterilerden aşağıya inerek siparişlerini almasını rica ediyoruz. Onlarda kendilerince haklılar, çekiniyorlar. Onlarda halkımız için toplumumuz için çalışıyorlar. Lütfen biraz daha sağduyulu olalım. Herkese tekrardan geçmiş olsun sağlıklı günler dilerim.”