Yargıdan Kuryeye; İki İşte Çalışma Vizesi

489

Geçinemediği için iki işte çalışan moto kurye işten atılınca yargıya başvurdu. Moto kurye olarak özel bir şirkette çalışırken, zorlaşan yaşam şartları karşısında mesai saatleri sonrası başka bir işte daha çalışmaya başladı. İşveren durumdan haberdar olması ve rıza göstermesine rağmen bir süre sonra bu durumu bahane edip kuryenin iş akdini feshetti. İşverenin art niyetli davrandığını ve işsizlik ücreti dahi almasını engellemeye yönelik girişimlerde bulunduğunu ifade eden kurye mahkemeye başvurdu.

Mahkeme, iki yılı aşkın hizmet döneminde kuryenin hiçbir ihtar ya da yaptırımla karşılaşmadığını ve sadakat borcuna aykırılığın ispatlanmadığı, yapılan işin kuryelik olduğu, haksız rekabet oluşturacak bir durumda ihlal edilmediği gibi yapılan işin niteliğine de uygun olmadığı, iş akdinin feshinin bu nedenlerle haklı veya geçerli bir sebebe dayanmadığı, davacının işe iadesinin gerektiğine hükmetti.

Kuryeye işe iade ve tazminat hakkı

Moto kurye mahkeme kararını istinafa taşıdı, Bölge Adliye Mahkemesi işe iadesine oy birliği ile karar verdi. “İşverence yapılan feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine, davacının yasal süreç içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, feshi nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 aylık brüt ücret tutarının brüt 17 bin TL olarak belirlenmesine oy birliği ile karar verilmiştir” dedi. Bölge Adliye Mahkemesi emsal bir karar verdi, kurye iki işte birden çalışabilecek, ayrıca işe iade edilmediği takdirde tazminatını alabilecek.

Kaynak:İHA