Yemek Sepeti Kuryesi: Ben Hayattan %40 Koparıldım

1196

Mersin’de Yemek Sepeti Mezitli Deposu’nda moto kuryelik yapan 36 yaşında 2 çocuk babası olan Önder Erdoğan Şubat ayında siparişe giderken geçirdiği kaza sonrası yaşadıklarını Kurye Haber’e anlattı.

* Bize biraz kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba arkadaşlar. Ben Önder Erdoğan 36 yaşındayım, evliyim iki çocuğum var. Mersin Mezitli’de oturmaktayım. Yemek sepeti bünyesinde moto kurye olarak bir buçuk yıldır çalışmaktaydım.

* Geçtiğimiz Şubat ayında yaptığınız kazayı ve sonrasında yaşanan süreci anlatır mısınız?

01.02.2022 tarihinde saat 19:00’da vale siparişimi almak için restoranta yola koyuldum. Siparişimi aldıktan sonra Nevit Kodallı Caddesi üzerinde seyir halinde giderken bir anda lastiğim patladı. Lastiğin patlaması sonucunda sağ omzumu yere çarptım. Ve saat 20:00 sıralarında Mersin Mezitli Medikal Park Hastanesi’ne götürüldüm. Hastane HTS’lerinde kayıtlarda mevcuttur. Sağ omuzum çıkık, sağ bileğimde kırık tespit edilmiştir.

* Bu süreçte Yemek Sepeti yanınızda durdu mu? Raporlar sonrası ne zaman işe yeniden döndünüz ve neler yaşadınız?

Kazadan sonra üç ay raporlu kaldım. Rapordan sonra Mersin Mezitli Yemek Sepeti Bana Bi deposunda işimin başına geri döndüm. Bir hafta çalıştıktan sonra paketlerimi götürürken gözlerimde bir karartı hissettim. Ve deponun önünde fenalaştım. O esnada takım liderim ambulans çağırdı. Ambulansla Mersin Üniversite Hastanesi’ne götürüldüm. On üç gün boyunca Üniversite Hastanesi’nde gözlem altında kaldım. Yapılan HTS kaydı ve tetkikler sonucu %40 engelli olduğum tespit edilmiştir. Hastanede yattığım süre içerisinde takım liderim ve süpervayzırım benim yanımda oldular. Benim bu durumumu öğrenmek için detaylı bir rapor hazırlanacağının bilgisini verdiler. Bu süre zarfı içerisinde gönül isterdi ki, İstanbul Bölge Müdürlüğü arayıp geçmiş olsun dileklerini bekliyordum. Beni kimse aramadı, kimse sormadı. Ta ki, çalıştığım depo Mersin Mezitli Yemek Sepeti Bana Bi kuryeleri beni o kadar mutlu ettiler ki, kendi aralarında üç kuruşta olsa bir yardımda bulundular. Buradan arkadaşlarıma sesleniyorum, gerçekten yanımda olduklarını belli ettikleri için çok çok teşekkür ediyorum.

14.12.2022 tarihinde tarafıma Yemek Sepeti insan kaynakları tarafından bir feragatname gönderildi. Feragatnamede şöyle maddeler mevcuttur: kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, iki artı maaş ve yıllık izin ücretlerim hesaplanarak 36 bin TL tarafıma ödeneceği bilgisi verildi. Şayet maddeler içerisinde ben bu meblağı aldıktan sonra, imza atıldıktan sonra hiçbir yasal sürece başvuramayacağım. Hakkımın 36 bin TL olduğunun bilgisini verdiler. Benim hakkım 36 bin TL değil. Ben hayattan %40 koparıldım. %40 hayatta engelli kaldım.

Karşılaştığınız bu haksızlığa karşı ne gibi adımlar attınız ve bundan sonra neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Bu süre zarfı içerisinde avukatıma başvurdum. Av. Umut Turgut bana kesinlikle bu evrağı imzalamayacağını ve yasal süreci en yakın zamanda başlatacağımızın bilgisini verdi. Maddi ve manevi tazminat davalarını açacağının bilgisini vermiştir. Bu yasal süreçte hakkımı sonuna kadar arayacağımın bilgisini vermek istiyorum.

Bizim aracılığımızla işçi güvenliği ve sağlığı konusunda kuryelere neler söylemek istersiniz?

Motorcu arkadaşlarım gecesini gündüzüne katıp, gece demeden gündüz demeden, yağmurda, karda, kışta iki teker üzerinde ekmeğini evine götürebilmek için canı pahasına hayatını tehlikeye atan arkadaşlarıma sesleniyorum. Bu olay sizin de başınıza gelebilir.

Öncelikle iş güvenliği. İş güvenliği neticesinde kaskımızı takalım. Motor bakımlarını saati ve zamanında yapalım. Motor bakımları yapılmadığından benim başıma böyle bir olay geldi. Ve hayatımdan %40 çaldılar. Sizin de başınıza gelmesin. Allah’a emanet olun. Tekerinize taş değmesin.