Kuryeler Trendyol’un Açıklamalarından Tatmin Olmadı

985

Trendyol Go moto kuryeleri ile şirket yöneticilerinin zam oranları ve çalışma koşullarına dair dün gece geç saatlere kadar süren görüşmeleri sonrası art arda açıklamalar geldi. Şirket “Yeni faaliyet döneminde, Trendyol Go taşıyıcı iş ortaklarımızın hakedişleri, bir önceki yıla göre yüzde 120 artmıştır.” dese de; kuryeler adına görüşmeleri yürüten temsilciler; “ görüşmeler olumlu geçti, kuryelerin cebine giren para artacak ve sahada başkaca sorunların düzenlenecek” açıklaması yapsa da eylemlere katılan kuryelerin önemli bir bölümü yapılan açıklamaları yeterli bulmadı.

Geçen hafta açıklanan zam oranlarına karşı 16 Ocak günü İstanbul’un bir çok ilçesinde başlayan kontak kapama eylemleri Avrupa yakasında Alibeyköy; Anadolu yakasında Kozyatağı Trendyol ofislerinin önünde toplanmalar ile devam etmiş gece geç saatlere doğru Trendyol’un Maslak’taki Genel Merkezi önünde devam etmişti. Genel Merkez önünde saatlerce protesto yapan kuryeler taleplerini ilan etmiş ertesi gün toplanmak üzere dağılmışlardı.

Trendyol kuryelerinin başlıca talepleri şöyle sıralanmıştı;

1- 10 saatlik emeğin karşılığı 30 paket atarak 1300 TL olacak.
2) Kazandıran saatlerin çalışma zorunluluğunun kaldırılması. Mola hakkının tanınması. Kazandıran saatlerin 18 saate geri çekilmesi, “günlük”ten “haftalık”a geri dönülmesi,
3) Mağaza ile müşteri mesafesinin toplam 4 km olması,
4) Açılış bonusunun 20 siparişten 14 siparişe düşmesi,
5) Bonus barem kademesinin düşürülmesi,
6) Asansör olmayan binalarda kat çıkma zorunluluğunun en fazla 5 kat olması,
7) Trendyol kuryesi olunduğuna dair özel kimlik belgesi verilmesi,
8) AVM’lerden alınan ve teslim edilen siparişlere ekstra ücret ödenmesi,
9) Mağaza ve müşteriye olan yürüme mesafesinin maksimum 300 metre olması,
10) Mağaza ve restoranlardan bekleme süresinin maksimum 10 dakika olması,
11) Sipariş motokurye üzerine atandığı zaman müşteri ve mağaza kaynaklı sipariş iptallerinde iptal olan siparişin bonusa yansıtılması,
12) Sipariş atandığı zaman mağazaya olan mesafenin en fazla 2 kilometre olması,
13) Gidilecek yerlerin adresinin eskisi gibi uygulamada görünmesi,
14) İş Kanunu hükümleri ve ilgili mevzuat uyarınca işbu talepler sebebiyle hiçbir Trendyol kuryesinin işten çıkarılmaması,

15) İşe alımların 6 ay süreyle yapılabilmesi ve Trendyol kuryelerine işe alım yapılacağının bildirilmesi,
16) Özel sağlık sigortasını Trendyol kuryelerinin karşılamaması, Trendyol’un özel sağlık sigortasını ödemesi.
17) Genel merkezdeki müşteri temsilcilerinin eğitilerek yetkilendirilmesi.
18) Mağaza ve restoranlardan alınan siparişlerin zarar görmesi ve bozulması durumunda slotların kapatılmaması.

17 Ocak günü ise İstanbul çapında yüzlerce kurye Trendyol Genel Merkezi önünde toplanıp gün boyu protesto yapıp taleplerini yinelemiş,(aynı gün İzmir, Ankara ve Bursa’da benzer taleplerle kuryeler kontak kapama ve ofis önlerinde toplanma eylemleri gerçekleştirmişti) kurye temsilcileri şirket yöneticileri ile uzun bir görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşme sonrası şirket taleplerin inceleneceği ve değerlendireceğini açıklarken kurye temsilcileri de 23 Ocak pazartesine kadar eylemlerine ara verdiklerini duyurmuştu.

Dün moto kuryeler20:00’den itibaren Maslak’taki Genel Merkez önünde toplanmasına rağmen şirket yetkilileri ve kurye temsilcileri görüşmesi Trendyol Alibeyköy Ofisi’nde gerçekleşti. 4 saat süren görüşmenin ardından kurye temsilcileri adına Kurtuluş Ekiz, görüşmelerin olumlu geçtiğini ve yeni düzenlemelerin şirket tarafından zoom üzerinden açıklanacağını duyurdu. Trendyol yöneticileri de önce kuryelere mesaj yollayarak düzenleme yapılacağını bildirdi gece yarısı 00:30’da da zoom üzerinden yeni düzenlemeyi açıkladı.

Yeni Düzenlemeler ve Kuryelerin Tepkisi

Açıklanan yeni düzenlemeye göre; “kampanya kazançlarında her bir bareme +40 TL eklenecek”, “ AVM’lerde tekli siparişlere +5 TL verilecek”, “uzun yürüme mesafesi olan sitelerdeki siparişlerde +4 TL olan hakediş, +5 TL olarak güncellenecek”, “müşteri kaynaklı iptaller kampanyalara sayılacak”, “satıcı kaynaklı hasarlarda kampanyalara ekleme yapılacak”, “kazandıran saat kampanyası haftalık 35.5 saatten 30 saate indirilecek”, “ Kazandıran saatlerde 4 haftanın ortalaması 60 paket atılması durumunda hesap pasife alınmayacak”, “olumsuz hava şartları kaynaklı valilik kararıyla faaliyet gösterememe durumunda, gün sayısı baz alınarak, kampanya baremleri geçici olarak revize edilecek diğer günlerdeki kazançlara ekleme yapılacak” , “hatalı işlem yapan müşteri temsilcileri takip edilecek ve eğitim verilecek.” …

Trendyol açıklaması sonrası kameralar karşısına geçen kurye temsilcileri adına konuşan Kurtuluş Ekiz; “Trendyola açıklamayı yaptırdık her şey istediğimiz gibi….Orta yolu bulduk. Hem onların işleyişinin engellenmeyeceği hem de cebimize giren paranın artacağının sözünü verdim verdiğim sözü tuttum. Ekstra olarak operasyonda ve dışarı çıktığınızda zorluk sağlayacak şeyin giderilmesini sağladım… Hep birlikte kazanım sağladık…Birlik olup beraber olup bir araya geldiğimizde neler başarabileceğimizi gördük.” diye konuştu.

Trendyol Go yöneticilerinin ve kurye temsilcisinin açıklamaları zoomdan ve sosyal medyadan yayınlanır yayınlanmaz binlerce kişilik whatshapp ve telegram gruplarında hararetli tartışmalar yaşandı. Canlı yayınlanan açıklama videosunun altına çok sayıda mesaj yazıldı. Trendyol’un kimi adımlar atmasını olumlu bulan kuryeler olsa da gruplara ve sosyal medya hesaplarımıza ve mesaj kutumuza yansıyan kurye yorumlarının büyük bölümü atılan adımların özellikle de somut zam oranının yetersiz bulunduğu yönünde oldu.

Trendyol geçen hafta yaptığı düşük zam açıklaması ardından kurye eylemleri sonrasında hem kurye temsilcileri ile görüşmeyi kabul etmesi hem de kararlarını revize etmesi kısmi kimi iyileştirmeler yapma yönelimine girmesini kuryelerin birliği ve dayanışması sayesinde gerçekleşmiştir. Kuryeler kontak kapatıp konvoylar düzenlemese, ofisler önünde toplanıp Genel Merkez önünde toplanıp seslerini kamuoyuna duyurup destek görmese Trendyol’un bir değişiklik, revizyon yapmayacağı herkesin malumu. İlk andan itibaren tepkileri ve protestoları sahadan takip ederek ve yüzlerce kurye ile mesajlaşarak, yaptığımız haberlere yapılan yorumları okuyarak ve whatshapp/telegram gruplarındaki yazışmaları takip ederek edindiğimiz izlenimi de paylaşmak isteriz; kuryeler birlik beraberlik içinde olmaktan, hakları için mücadele etmekten mutlu. Seslerini duyurabilmekten, aynı anda birçok noktadan ortak hedeflerle yollara düşmekten de şikayetçi olanı görmedik. Fakat kuryelerin büyük bölümü görüşme süreçlerinin tam olarak şeffaf yürütülmemesinden, son görüşmede özellikle zam konusunda 17 Ocak’ta açıklanan taleplerinin altında bir orana kendilerine sorulmadan evet denilmesinden rahatsız ve şikayetçi.

Sürecin Takipçisiyiz!

Bizler de Kurye Haber olarak, Trendyol’un “düzenleme” olarak açıkladığı adımları sahadaki binlerce takipçimiz aracılığı ile takip etmeye, kuryeleri tatmin edecek zamlar için gruplarda ve sahada yürütülecek tartışmaları ve tepkileri izleyip anında duyurmaya devam edeceğiz.