Yemek Sepeti Protestolarının 1. Yılından Geriye Ne Kaldı?

891

1 Şubat 2022’de “Net 5500 TL maaş, prim ve yan haklar “ ve “Sendikal hakların güvenceye alınması” talepleri ile Yemek Sepeti kuryeleri protestolara başlamıştı. İki aya yakın süren protestolar Türkiye’de moto kuryelerin ilk toplu ve uzun süreli protestosu olarak tarihe geçti.

Protesto döneminde kontak kapatmaktan basın açıklamaları yapmaya, depo ve Genel Müdürlük önünde kitlesel eylemlerden boykot çağrılarına, iş yavaşlatmaktan sosyal medyada hashtag kampanyalarına, Alman konsolosluğu önünden açıklama yapmaktan Yemek Sepeti’nin sahibi Delivery Hero’nun Almanya’daki merkezi önünde dayanışma eylemlerin yapılmasına, ulusal ve uluslararası medyaya röportajlar verilmesine kadar çok sayıda tepki biçimi açığa çıkmıştı. Şirket tarihinde hiç olmadığı kadar kamuoyu nezdinde teşhir olmuştu.

Yemek Sepeti patronları moto kuryelerin taleplerine kulaklarını tıkarken onları “nankörlük” ile suçlamış kuryeler de nankör açıklamasına karşı basın açıklamaların ve suç duyurularında bulunmuştu.

Yemek Sepeti kuryelerin taleplerini karşılamazken zamanla protestolar sönümlenmiş ve mobbing sonucu birçok kurye zaman için de işten ayrılmıştı. Bu geçen bir yıl içinde haber merkezimize de yansıyan çok sayıda mobbing uygulaması olmuştu. İstifa etmeyip çalışmaya devam eden Yemek Sepeti kuryeleri hala tutanak ve mobbing ile, düşük yemek ücretleri dayatması ile karşı karşıya.

Yemek Sepeti Protestolarının gelişim sürecini tekrar hatırlamak isteyenler daha önce sitemizde yayınlanan şu yazıya göz atabilir;