Kuryeler: ÖLÜYORUZ DUYUN BİZİ!

490

Dün gece İzmir Karşıyaka’da hayatını kaybeden 21 yaşındaki Yemek Sepeti kuryesi Şafak Görkem Yeniay için Yemek Sepeti kuryeleri Karşıyaka Çarşısı girişinde basın açıklaması gerçekleştirdi.
İzmir Motorlu Kurye İşçileri Derneği Girişimi’nden Sinan Canpolat çevreden geçen vatandaşlara seslenerek; “Biz moto kurye işçileriyiz. Yemek sepeti, Trendyol, Getir… Biz her gün evlerinize siparişlerinizi getiren kuryeleriz.” diye acılarını paylaştı. Her gün ölümle burun buruna yaşadıklarını ifade eden Canpolat tepkisini şöyle dile getirdi: “ Biz her gün can çekişe çekişe kazalarda ölüyoruz. Her gün birimiz can çekişe çekişe ölüyor. Hanginiz duyuyor? Herkes görmezden geliyor. Trafikte yok sayılıyoruz. Girdiğimiz AVM’lerde aşağılanıyoruz. Kim bizi görüyor? Hiç kimse! Devlet bizi görüyor mu? Görmüyor! Yaptığımız iş kolu her gün birimizin ölmesine neden oluyor. Ama halen ağır iş kollarından sayılmıyor.”
Dün gece hayatını kaybeden meslektaşları için toplandıklarını dile getiren Canpolat moto kurye ölümlerine dair de bilgileri paylaştı: “Biz moto kurye işçileri olarak burada dün gece vefat eden Şafak arkadaşımız için toplandık. Dün gece 21 yaşındaki bir arkadaşımız trafik kazasında hayatını kaybetti. Ve bu ilk değildi. 2023 yılında 34 kurye arkadaşımız hayatını kaybetti. 2022 yılında 58 moto kurye arkadaşımız kaybetti.”
Açıklamadan sonra Şafak’ın hayatını kaybettiği yere doğru sürüş gerçekleştireceklerini söyleyen Canpolat Moto Kurye İşçileri Derneği olarak taleplerini açıkladı:” 1. Motokuryelerin yaptıkları işin meslek tanımı olmalı ve motokuryelik yüksek tehlikeli işler statüsüne alınmalıdır.
2. Örgütlenme hakkı tüm motokuryelere tanınmalıdır. Esnaf kurye (bağımsız işçi) ya da başka biçimlerde çalışan tüm motokuryelerin örgütlenme hakkı yasal güvenceye alınmalıdır.
3. Esnaf kuryeler işçi sayılmalı ve işçilikten doğan tüm haklara sahip olmalıdır.
4. Esnaf kuryelere haftalık ve senelik izin hakkı tanınmalıdır.
5. Puanlama sistemleri, bonus ve primler yüzünden hız baskısına, üretim yağmasına maruz kalan ve dolayısıyla yaşanılan iş kazası ve cinayetlerinin önüne geçilmelidir. Tüm iş cinayetleri ve kazaları önlenebilir ilkesi üzerinden hareketle iş güvenlik uzmanlarının tüm şirketlerde bulundurulması zorunlu hale getirilmedir.
6. Motokurye kazalarına sebebiyet veren 20, 25, 30 dakika gibi teslimat süreleri kaldırılmalı, motokuryeler teslimatı baskı altına alınmadan yapmalıdır.
7. İşyerleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenmelidir.
8. Göçmen ve öğrenci motokuryelerin güvenceli ve sigortalı çalışma koşullarının tanınmalıdır.
9. Motokuryelere insanca yaşamaya yetecek bir ücret verilmelidir.
10. İşe geç kalmalarda uygulanan ağır ceza ve uyum kesintileri kaldırılmalıdır. (Bir gün geç kalırsak bir aylık uyluk primleri kesiliyor.)
11. Uzun ve zorunlu çalışma süreleri kısaltılmalıdır.
12. Mesleki yeterlilik sertifikası zorunlu hale getirilmeli ve ücretleri patronlar tarafından karşılanmalıdır.
Tüm bu ilkesel yaklaşımın garantisi ise motokuryelerin birliği ve örgütlenmeleri olacaktır. Kendi gücünün farkına varıp, kaderini eline alan motokuryelerin karşısında hiçbir patron duramayacaktır.
Bizler bu güven, kapasite ve güç eşiklerini aşmaya adayız. Sendikamız ve derneklerimiz tam da bu mücadele hattında patronlar ile dişe diş göze göz bir mücadeleyi önüne koymuştur.”
Açıklamanın sonunda kuryelerin artık ölmek istemediğine dikkat çeken Canpolat sözlerini şöyle bitirdi: “Bizler her gün eve nasıl döneceğimizi düşünerek 14-15 saat yollardayız. Bu çalışma şartlarında evimize ekmek götürüyoruz. Kimse bunun farkında değil. Kuryeler ağır şartlar altında çalışıyor. Biz çalışma şartlarının düzeltilmesini ağır çalışma koşullarının kaldırılmasını istiyoruz. “
Kuryeler daha sonra toplu olarak kurye ölümlerine dikkat çekmek için sürüş gerçekleştirdi.