“Esnaf Kuryeler Odası” Başkanı Ticaret Bakanı’na Rapor Sundu

701

29 Eylül 2023 tarihinde Ankara’da kurulan Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler ve Esnaf Kuryeler Odası Başkanı Ramazan Akpınar dün bir etkinlikte Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’a bir rapor sundu.

Akpınar’ın sunduğu raporda esnaf kuryelerin sorunları şu şekilde dile getirildi; “Bizler yıllarca SSK lı çalışırken Pandemi döneminde E Ticaretin Artması Büyük küresel Para Sermayelerinin sistemi sorumluklarını ve giderlerini tamamen kendi üzerinden atarak bizim üzerimize yıkarak bizleri Esnaf kurye yaparak çalıştırma zorunluluğu getirdiler. Bizlerde vergi mükellefi olarak esnaf sistemi ile 12 ile 16 saat arası çalışıyor birçok gider ve vergi yükü altında hiçbir sosyal hakkımız olmadan eziliyoruz.”

Ramazan Akpınar Ticaret Bakanı’na sunduğu raporda esnaf kuryelerin taleplerini şöyle sıraladı:

* Sıfır ticari Araç alımlarında bizde Mesleğimizi icra ettiğimiz araçlarımızın (Motosiklet ve hafif ticari) ÖTV’den muaf olmasını istiyoruz

* Şehir içi yolcu ve yük taşımacılığı yapan Esnaflar ve Pazarcılar Esnafı gibi bizde basit usul vergiye geçmek istiyoruz.

* Bizde kalıcı Meslek hastalıklarımızın çok fazla olduğu için Sürekli Soğuk hava şartlarında kar yağmur sel demeden sürekli Rüzgâra maruz kaldığımız için (göğüs hastalıkları, zatürre, migren, sinüzit, romatizma, yüz felci) en ufak kazalarımızda Kaporta biz olduğumuz için kalıcı sakatlıklar felç ve uzuv kayıpları gibi sıkıntılarımız olduğun için şu an Az tehlikeli sınıftayız Tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfa alınmak istiyoruz.

* Koruyucu Motosiklet ekipmanlarımız bizim iş güvenlik ve zorunlu elbiselerimiz olduğu için bizde diğer İş güvenlik elbiseleri gibi %1 KDV ayrıca bizim koruyucu kask mont pantolon ve Botlarımızın birçoğu yurt dışından geldiği için ÖTV’den dolayı çok pahalı alamıyoruz kalitesiz ucuz ürünler almak zorunda kaldığımız için ithal koruyucu iş elbiseleri için de ÖTV muafiyeti talep ediyoruz.

* Mesleki yeterlilik kurumundan Mesleki yeterlilik ve ulusal yeterlilik standartlarımız onaylı belgeleri almaya başladık. Fakat kanuni zorunluluk olmadığı için bir hükmü yok valelerde servis şoförlerinde MYK belgesi zorunlu olduğu gibi Motosikletli kuryelerde de MYK belgesi zorunluluğu getirilmesini istiyoruz…

* Karayolu Yük Taşımacılığı, yolcu taşımacılığı ve servis Taşımacılığı gibi birçok mesleğin Yönetmeliği olduğu gibi kuryeler Yönetmeliği de çıkarılmasını talep ediyoruz.

* Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’un geçen günlerde açıkladığı Türkiye’de toplamda Bir milyon ikiyüz bin Motosikletli kuryeler olduğunu ve Kuryeler için Yol kenarlarında Cep’ler açılarak Dinleme alanları yapılacağı ve Pilot bölge olarak İstanbul Tuzladan başlanacağı müjdesini almıştık. Başkent Ankara’nın da pilot bölge olarak seçilmesini istiyoruz. İhtiyaç halinde Türkiye’nin ilk esnaf kuryeler odası olarak projenin içerisinde yer alabilir, yapılan çalışmalarda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu bildirmek isteriz. Projenin Gerek Bakanlığımız gerek Büyükşehir ve İlçe belediyelerimizin yaparak Tüm Türkiye’de oluşmasını talep ediyoruz. Çünkü Esnaf kuryeler Günün 12 ile 18 saat arası çalıştığı için oturacak dinlenecek bir alanımız maalesef yok…

* Çalıştığımız Firmaların hepsinin Zorunlu olarak özel sağlık sigortalarımızı ücretsiz olarak yapmalarını sağlamanız talep ediyoruz. (Bazı firmalar yapıyor)

* Çalıştığımız Firmaların Reklam logolarının olduğu İş kıyafetlerimizi, ekipmanlarımızın ve Taşıma kutularımızı Para ile ücretli olarak bize satıyor bedava da reklamlarını yaptırıyorlar. Firmaların bu reklamlı ekipmanlarının para ile değil ücretsiz vermelerini talep ediyoruz.