Martı Tag Yapmak Ya Da Yapmamak İşte Bütün Mesele Bu..?

190

Martı Tag tartışmasını bilmeyen kalmadı. Martı kurucusu Oğuz Alper Öktem’in, Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ile mahkemeye taşınan tartışmaları da tüm ülkenin bildiği popüler konulardan bir tanesi. Bu tartışmaların ayrıntılarına girmeyeceğiz. Son günlerde çok sayıda takipçimizden benzer içerikli mesajlar geliyor. Ek iş olarak Martı Tag yaptıklarını söyleyen takipçilerimiz eskiden Sivil Trafik yakaladığında Martı’nın trafik cezasını ödediğini ama artık bu cezanın ödenmediğini aktarıyorlar.

Her ne kadar Martı Tag uygulaması mevcut uygulamayı 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’ndaki 87. Maddedeki Hatır Taşımacılığı”na dayandırsa da yapılan işin ne kadar “hatır taşımacılığı” olduğu tartışılır. Zira ilgili yasa da “Hatır taşımacılığı, maddi ve manevi karşılık olmaksızın, işletenin ve teşebbüs sahibinin, bir kişi veya kişileri bir yerden bir yere motorlu araçla götürmesidir.”diye tarif edilmektedir. Yani henüz yasal süreç tamamlanmış değil. Martı “hatır taşımacılığı” diyor, sivil trafik “korsan” diyor ve ceza yazıyor!

Martı Tag yaparken ya da kullanırken yakalananlar “korsan taksi” muamelesi görmektedir. 2024’te düzenlenen trafik cezalarına göre “Korsan taksi cezası hem idari hem de cezai olarak uygulanabilir. Korsan taksi yakalanma cezası, idari olarak 2024 yılı için, korsan taksi işi yapanlara 32.233 TL idari para cezası (%25 indirimli 24.174 TL) ve aracın 60 gün trafikten men edilmesidir. Korsan taksi ile yolcu cezası 2.143 TL para cezasıdır.”