Mert Çakır İçin Adalet

174

31 Temmuz 2023’te Kadıköy D-100 karayolunda 2.46 promil alkollü bir trafik magandası tarafında öldürülen moto kurye Mert Çakır’ın ailesi ve meslektaşları 28 Nisan Pazartesi günü İstanbul Anadolu Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Mert Çakır’ın Annesi Hanife Çakır “Benim oğlum bir doktor tarafından öldürülmüştür. Trafikte kendi şeridinde ilerleyen ve hiçbir suçu olmayan oğluma, arkadan alkollü bir şekilde gelip çarparak öldürmüştür. Hakim karşısında ‘Vicdan azabı çekiyorum diyerek çıkmıştır’ İki hafta sonra nişan yapıp fotoğraf paylaşmışlardır. Biz bunu asla kabullenemiyoruz. Ölene kadar sesimizi duyuracağız. Hiçbir zaman susmayacağız. ” diye konuştu. Mert Çakır’ın babası İsmail Çakır, ” Ben bu şahsın daha yüksek bir ceza almasını istiyorum. Devletimizin bir doktoru olan bu şahsın hastaları yaşatsın diye mi yoksa öldürsün diye mi devlette görev yapıyor? Buradan devlet büyüklerine sesleniyorum bizim sesimizi duysunlar” dedi. Çakır’ın kızkardeşi Fatma Yüksel ise, “Ağabeyimi bizden koparanların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyorum.” dedi.

Basın açıklamasında söz alan İstanbul Kuryeler Federasyonu vekili Av. Tahsin Akbay’da şöyle konuştu; “Bugün yine bir acı olay ve ardından vicdanları yaralayan bir mahkeme kararı sonrası bulunuyoruz. Mert çakır kardeşimiz alkollü bir sürücünün gece saatlerinde trafikte kelimenin tam manasıyla magandalığı sonucu hayattan koparıldı. Asli ve tam kusuruyla mert kardeşimizi hayattan koparan suçlu ; sadece 3 ay tutuklu kalmış ve neticeten 3 yıl 9 ay hapis cezasıyla cezalandırılmıştır.

Mevzuata baktığımızda Türk ceza kanunu madde 85 de taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçunun cezası 2 yıl dan 6 yıla kadar hapis cezasını öngörmektedir. Bu ceza takdiri indirimlerle ve başkaca düzenlemelerle günlük 30 liralık adli para cezalarına kadar düşmektedir. Hukuk sisteminde işlenen suçlara verilen cezaların amacı çok temelde suçlunun ıslah olması ve toplumun vicdanının rahatlamasıdır. Gelinen aşamada ne suçlular ıslah oluyor ne de vicdanlar rahatlıyor.

Pandemi sonrası insanların konforları fazlasıyla arttı. Ve kuryelerin sayısı da bu oranda arttı. Ancak kontrolsüz bir şekilde kurye sayısının artmış olması potansiyel ölüm sayısını da  artırdı. KURYELER SOSYAL GÜVENCESİ OLMADAN, YETERSİZ EKİPMAN VE BAKIMSIZ MOTOSİKLETLERLE, HIZ BASKISIYLA, UZUN ÇALIŞMA SAATLERİNDE, TRAFİK BİLİNCİ OLMAYAN BİR TOPLUMDA HAYAT MÜCADELESİ VERMEKTEDİR. VE NE YAZIKK Kİ MERT KARDEŞİMİZLE BİRLİKTE 2023 yılında en az 68 kurye kardeşimiz iş cinayetlerinde öldürüldü..

1 KİŞİNİN ÖLMESİ TRAJEDİDİR AMA 1 MİLYON İNSANIN ÖLMESİ İSTATİSTİKTİR. Kuryelerin trafikte iş cinayetlerinde öldürülmesi artık maalesef gündelik bir olay  ve dolayısıyla bir istatistik haline gelmiştir…..bir ülke düşünün ki dünyada iş kazalarında vefat oranların en yüksek olduğu ve yine bir ülke düşünün ki iş cinayetlerinde ölen insanları kimse görmüyor görmek istemiyor ve duymuyor….

Bu gerçeğe inanmak istemeyenler varsa hastanelerin acil girişlerine bakabilirler-  her zaman bir kurye kalabalığı her hastanenin önünde oluyor… morgların önleri feryat eden kurye anneleriyle babalarıyla dolu.

Bu sonuçlarda maalesef herkesin bir nebze de olsa payı vardır ve artık devletimizin ve halkımızın bu ölümlerin önüne geçilmesi için elini taşın altına koyma zamanı gelmiştir hatta geçmektedir.”

Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Murat Tomris, “Kardeşimiz Mert Çakır 27 yaşındaydı 10 yıldır motokuryelik yapıyordu. Motosiklet deneyimi ve trafik bilgisi oldukça yüksekti. 31 Temmuz 2023 tarihinde Kadıköy D-100 Karayolu Bostancı mevkiinde makas atarak ve aşırı hızla ilerleyen 34 DAY 158 plakalı otomobil sağ şeritte seyir halinde olan kardeşimiz Mert Çakır’ın kullandığı motosiklete arkadan çarpmıştır. Hızını alamayıp başka bir araca çarparak durabilmiştir.

Kardeşimiz Mert Çakır maalesef olay yerinde canını teslim etmiştir. 246 promil alkollü olduğu tespit edilen ve bir hastanede doktor olduğunu öğrenilen Murat Kural, Anadolu Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘Taksirle ölüme neden olmak’ tan tutuklanmıştır. Biz acımızın derdindeyken, kardeşimizin katili sadece 3.5 ay sonra tahliye edilmiştir. 23.11.2023 tarihinde 18. Asliye Ceza Mahkemesi 3 yıl 9 ay cezaya hükmetmiştir. Hiçbir suçu olmayan kardeşimiz toprak altındayken, her türlü trafik kuralını hiçe sayan ve alkollü olduğu tespit edilen Murat Kural tutuksuz olarak hayatına devam ediyor. 2021 yılından itibaren yüzlerce motosikletli kardeşimizi trafik kazalarında şehit verdik. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Biz gencecik bir kardeşimizin hayatına kasteden trafik canavarının sadece 3.5 ay değil, daha fazla ceza çekmesini istiyoruz.” diye konuştu.

Açıklamaya İstanbul Kuryeler Federasyonu, Kartal Motosikletli Kuryeler Derneği, Türkiye Kızılelma Motosiklet Kulübü ve Motosikletli Arama Kurtarma Derneği katıldı.

Ayrıca 1 Mart’ta Eyüpsultan’da yazar Eylem Tok’un 17 yaşındaki oğlu T.C.’nin kullandığı otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden motosiklet sürücüsü Oğuz Murat Aci’nin ailesi de açıklamaya katılarak adalet taleplerini dile getirdi.