Paris’te Binlerce Motorcu Protesto Gerçekleştirdi

108

Fransa’nın başkenti Paris’te, yaklaşık 10 bin motorcu, 15 Nisan’da yürürlüğe giren ve iki tekerli araçlara muayeneyi zorunlu kılan yönetmeliği protesto için bir araya geldi.

Fransa’da 15 Nisan 2024 tarihinden itibaren motosiklet, motorlu bisiklet, scooter gibi iki ve üç tekerlekli motorlu araçlara teknik kontrol zorunluluğu yürürlüğe girecek. Ehliyetsiz elektrikli arabalara da getirilen muayene zorunluluğu şimdilik 2017’den önce trafiğe çıkmış araçlar için geçerli olacak.

Hükümet tarafından hazırlandıktan sonra 24 Ekim 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yürürlüğe giren kararnameye göre iki ve üç tekerlekli motorlu araçlar için kararlaştırılan muayene zorunluluğu Pazartesi günü başlıyor.

2017’den önce trafiğe çıkmış yaklaşık 2,5 milyon aracı kapsayan muayene zorunluluğu her 3 yıldan bir yapılacak. 50 avro ila 75 avro arasında bir ücret karşılığında yapılması zorunlu olan muayeneyi yaptırmayanlara 135 avro para cezası kesilecek.

İlk tescil tarihine göre aşamalı bir şekilde uygulanacak olan muayene zorunluğuna tabii tutulan araçların ilk teknik kontrolü için en geç 14 Ağustos 2024 tarihi gösterildi.

Milyonlarca kullanıcının tepkisine neden olan zorunluluk, motosiklet, mobilet, scooter, üç tekerlekli araçlar ile ehliyetsiz elektrikli araçları kapsıyor.

Kaynak: Fransa Postası