Moto Kuryelik “Çok Tehlikeli Meslekler Statüsü”ne Alınsın

112

Kurye Hakları Derneği’nin 5 Ocak’ta yayınladığı “2023 Moto Kurye Ölümleri Raporu” basında tartışılmaya devam ediyor.

Kurye Hakları Derneği, 2023 yılında en az 68 moto kuryenin çalışırken hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Çok sayıda basın organında yer bulan, milletvekillerinin de paylaştığı raporda, risk arz eden, korumasız araçla, çok uzun saat çalışma koşullarının olduğu moto kuryelik mesleğinin hala “Çok Tehlikeli Meslekler” arasında değil de “Az Tehlikeli Meslekler” statüsünde görülmesine dikkat çekiliyordu.

NTV’ye açıklamalarda bulunan Kurye Hakları Derneği Başkanı Mesut Çeki moto kurye ölümlerinin tek bir nedeninin olmadığına dikkat çekti; “Sahada bir denetim yok. İsteyen herkes, ehliyeti olan herkes hatta ehliyeti olmayanlar mahalle aralarındaki dükkanlarda, herhangi bir eğitimi olmayan insanlarda çok rahat moto kuryelik yapabiliyorlar.”

Moto kurye ölümlerinde işletmelerin “hız baskısının” önemli bir etken olduğuna değinen Çeki, ölümlerin bu kadar çok olmasında kuryeliğin yasal statüsünün de etkisi olduğunu vurguladı; “Moto kuryelik hala az tehlikeli meslekler arasında görünüyor. TBMM gerekli yasal düzenlemeleri yapmıyor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Tehlikeli Meslekler sınıfında kuryeliği ‘Az Tehlikeli”den ‘Çok Tehlikeli”ye çıkarmıyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiyor.”

İş Sağlığı Uzmanı Deniz İpek’te kuryeliğin statüsüne dikkat çekiyor; “İş cinayetleri tablosunu baktığımızda kuryelik kesinlikle ‘Çok Tehlikeli Meslekler’ grubuna alınmalı.” İpek esnaf kuryeliğin Türkiye’de gitgide yaygınlaştığını söyleyerek esnaf kuryelerin sendikalı olamamasının, özlük haklarını tam olarak alamamasının çözümü olarak yasal düzenlemelerin zorunluluğunu hatırlatıyor.