“Yunanistan’da Hayat Pahalılığına Karşı Grev: Hayat Durdu!
Yunan İşçileri Genel Konfederasyonu (GSEE), 17 Nisan Çarşamba sabahından itibaren ülke genelinde 24 saat sürecek bir grev başlattı. Grev, çeşitli sendika ve kuruluşlardan geniş katılım alıyor. İşçilerin öncelikli talepleri arasında ücret artışları, Toplu İş Sözleşmesinin yeniden yürürlüğe konması, vurgunculuğa karşı önlemler alınması ve gelirin güvencesiz çalışma koşullarından korunması yer alıyor. Kamu sektörü çalışanları da ana sendika ve federasyonların onayıyla greve katılıyor.
GSEE, asgari ücrette yapılan artışların yetersiz olduğunu ve işçilerin artan gıda ile konut maliyetlerine yetişemediklerini belirtiyor. Grev, özellikle ulaşım sektöründe hizmet aksamalarına neden oldu. Atina’daki toplu taşıma hizmetleri, metro ve tramvay çalışanlarının greve katılımı nedeniyle büyük ölçüde aksadı, bu da başkentteki iş ve okul güzergahlarını önemli ölçüde etkiledi. Kuryeler de greve katıldı ve bu durum teslimatların önemli ölçüde aksamalarına yol açtı.
Bu ay Yunanistan, asgari brüt ücreti %6,4 artırarak 830 avroya çıkardı. Bu, on yıldır süren mali krizin ardından toparlanmaya çalışan ülkede son beş yıl içinde yapılan dördüncü artış oldu. Ancak işçiler, ücret artışlarının artan gıda ve barınma maliyetlerini karşılamaya yetmediğini ifade ediyorlar.
Grev sırasında beklenen etkiler arasında Yunanistan genelinde toplu taşıma hizmetlerinin felç olması yer alıyor. Atina metrosu ve tramvaylarının üç hattı hizmet dışı kalacak, şehir içi otobüsler sabah 9’dan akşam 21’e kadar sınırlı bir programla işleyecek. Ayrıca, taksi şoförleri sabah 5’ten akşam 3’e kadar iş bırakacak ve Hellenic Trains’in yönetimi, ulusal demiryolu hizmetlerinde değişiklik ve iptalleri web sitesi üzerinden duyuracak. Ülkenin denizciler federasyonu (PNO) da greve katılacak, bu nedenle feribotlar ve tekneler 24 saat boyunca ülke çapında limanlarda kalacak.
Grevle ilgili talepler şunlardır:
- Temel gıda maddelerinde KDV’nin bir yıl süreyle düşürülmesi.
- Ücret ve gelirlerdeki nominal artışların vergilerdeki artışlarla erimemesi için vergi dilimlerinin endekslenmesi.
- Tüm sosyal ödenek ve yardımların endekslenmesi.
- Özellikle genç çiftler ve öğrenciler için yüksek konut maliyetlerinin karşılanması amacıyla, gelir ve sosyal kriterlere dayalı olarak kira yardımı yararlanıcılarının kapsamının genişletilmesi ve kamuya ait bir sosyal konut rezervinin oluşturulması.
- Düşük ve orta gelirli hanelerin satın alma gücünü korumak için ücretlerin asgari ücretin üzerine çıkarılması.
- Ulusal Genel Toplu İş Sözleşmesinin derhal eski haline getirilsin.